Привітання президента Національної академії наук України академіка Бориса Патона з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку

Дорогі друзі, аматори науки та вчені!

 

Щиро вітаю вас зі Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку, який відзначається в різних куточках нашої планети щороку 10 листопада.

«Наука до лісу не веде, а з лісу виводить», «Краще з розумним згубити, ніж з дурнем знайти», «На вродливого приємно глянути, а з розумним легко жити» – ці та чимало інших народних мудрощів свідчать про те, що інтелект з давніх давен цілком слушно вважали головною конкурентною перевагою та необхідною умовою добробуту.

Сьогодні випала чудова нагода знову нагадати нам усім, що досягненнями, які повсюдно роблять життя комфортнішим і безпечнішим, – від мобільного телефона до космічного апарата, – наша цивілізація зобов’язана розумним та працелюбним, найкращим своїм представникам, завдяки яким тільки й можливий поступ – технологічний, економічний, культурний.

У провідних державах, на які прагне рівнятись Україна, всебічне сприяння науково-технічному прогресові та інноваціям посідає перші місця в переліку національних пріоритетів. Адже кошти, витрачені на нові знання, розробки та технології, не даремні: це – інвестиції в майбутнє, і тільки такими їх слід розглядати.

Часи ніколи не бувають простими, а виходи зі скрутних ситуацій – самозрозумілими. Але, якщо вірити ще одному прислів’ю, – а все моє життя доводить, що вірити йому варто, – «хто знання має, той мур пробиває». Мур невігластва, безвідповідальності, байдужості. Будьмо розумними, залишаймося людьми!

Миру всім нам, доброго здоров’я і щастя!

З глибокою повагою,

Президент Національної академії наук України

академік НАН України                                                                                              Борис Патон