Відбулося вшанування пам’яті засновника і першого директора Інституту проблем машинобудування, академіка НАН України А. М. Підгорного

Керівництво, науковці, співробітники Інституту, а також рідні, друзі та учні з нагоди 87 річниці від дня народження поклали квіти до пам’ятника відомого вченого, тим самим ушанувавши його пам’ять та добре ім’я.

Присутні зазначили, що багаторічна самовіддана праця Анатолія Миколайовича, його організаторський талант, людяність, уміння вести за собою колектив, життя, віддане Інституту, науці та молоді є зразком не тільки для сьогоднішнього покоління, а і майбутнього. Вони підкреслили, що ми маємо зробити все можливе, щоб пам’ять про цю величну постать не тільки в історії Інституту, а й держави в цілому, збереглася на довгі роки.

Дякуємо всім, хто цього дня прийшов віддати шану і низько вклонитися А. М. Підгорному – видатній особистості, знаному науковцю, умілому організатору, людині з великої літери. Сумуємо і пам’ятаємо.

Довідка:

Підгорний Анатолій Миколайович (05.04.1932–24.01.1996)

Відомий український учений у галузі енергетичного машинобудування та водневої енергетики, академік Національної академії наук України, академік Міжнародної інженерної академії, засновник і перший президент Інженерної академії України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, заслужений діяч науки і техніки України, кавалер ордена «Дружби народів», крупний організатор науки, засновник і перший директор Інституту проблем машинобудування НАН України (1972–1996 рр.)

Наукові інтереси вченого пов’язані з дослідженням найбільш відповідальних елементів конструкцій енергетичних машин, що працюють в екстремальних умовах, і спрямовані на підвищення їхньої міцності, працездатності та зниження металомісткості. На основі теоретичних досліджень, проведених ним та його учнями, створені нові методи для розрахунку елементів і конструкцій енергетичних машин.

З ініціативи А. М. Підгорного в інституті розвивається новий науковий напрям з використання альтернативних палив, у тому числі водню, в енергетиці, на транспорті та в інших галузях народного господарства. Розроблено фундаментальні основи застосування водню як палива в енергетичних установках різного призначення.