Завідувач відділу Н. В. Сметанкіна взяла участь у міжнародній конференції «9th EASN International Conference on Innovation in Aviation & Space» (м. Афіни, Греція)

Конференція відбулася у Конгрес Холі Національного центру наукових досліджень Греції «Demokritos» в Афінах і об’єднала дослідників та фахівців різних сфер. Гостями заходу стали понад 400 учасників.

Мета цього зібрання була подвійною: виступати як форум, де представлені інноваційні ідеї, проривні концепції та технології, а паралельно була місцем для поширення знань та результатів, досягнутих у рамках науково-дослідних проектах авіаційної та космічної галузей.

Захід складався з пленарних переговорів видатних особистостей європейського авіаційного та космічного секторів з наукових шкіл, промисловості, науково-дослідної спільноти та політиків, а також було проведено тематичні сесії, технічні семінари, де обговорювалися сучасні тенденції та майбутні потреби в галузі авіаційних та космічних досліджень, ідеї, технології, продукти, послуги та процеси з визначенням можливої синергії та взаємодії з іншими секторами.

Активну участь у роботі конференції взяла представник ІПМаш ім. А. М. Підгорного НАН України. Завідувач відділу вібраційних і термоміцнісних досліджень Н. В. Сметанкіна (переможниця 3-го Конкурсу заявників на гранти AERO-UA, Програма Горизонт 2020) виступила на секційному засіданні з доповіддю  «Моделювання зіткнення птаха з авіаційним шаруватим осклінням».

Конференція стала важливою європейською подією щодо поширення та впровадження досліджень, пов’язаних з авіацією та космосом.

Довідка: The European Aeronautics Science Network (EASN) Європейська наукова мережа аеронавтики (EASN) – це міжнародна некомерційна асоціація, присвячена просуванню європейських наук та технологій у галузі аеронавтики. Створення EASN починається з 2002 року і базувалося на двох наступних заходах підтримки, що фінансувалися Європейською Комісією, тоді як вона була заснована як відкрита, самофінансована та самостійна асоціація у 2008 році. Зокрема, Асоціація EASN є Асоціацією Європейської Академії, активно підтримує авіаційні дослідження, стикаючись з роздробленістю Академії та розповсюдженням нових знань та проривних технологій, що використовуються у рамках авіаційних досліджень. EASN зі штаб-квартирою у Брюсселі, Бельгія, налічує 28 членів у країнах Європи, кількість яких постійно збільшується. Місія Асоціації – сприяти просуванню наук і технологій у галузі аеронавтики та підтримувати освіту та дослідження в Європі. Інструменти для досягнення зазначених цілей включають, серед іншого, організацію наукових заходів, дослідницьких форумів та співпрацю з іншими мережами та асоціаціями. Асоціація нараховує приблизно 350 ефективних членів по всій Європі. Ці ефективні члени – це особи, переважно з європейських університетів, що займаються авіаційними дослідженнями. Крім того, Асоціація налічує близько 50 асоційованих членів, які є високопоставленими особами, такими як університети, університетські кафедри, науково-дослідні установи, МСП, галузі та лабораторії. Серед асоційованих членів Асоціації входять найвищі університети, такі як  KU Leuven, Polytechnic University of Milan, Warsaw University of Technology, University of Stuttgart, Politecnico di Torino, RWTH Aachen University тощо, науково-дослідні установи, такі як the German Aerospace Center (DLR), Italian Aerospace Research Centre (CIRA), Office National d’Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA) тощо та такі європейські виробники, як Airbus. Крім того, Асоціація пов’язана з 15 000 дослідниками у 28 європейських країнах, одночасно має міцні зв’язки з іншими мережами.