Поздоровлення з днем народження Президентові Національної академії наук України академіку Борису Євгеновичу Патону

http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=5771

Сьогодні свій день народження відзначає видатний, всесвітньо відомий український учений у галузі металургії, технології металів, електрозварювання та матеріалознавства, організатор науки, державний і громадський діяч – Президент Національної академії наук України, Герой України академік Борис Євгенович Патон.

Наукові дослідження Бориса Євгеновича присвячено автоматизації зварювальних процесів та керуванню ними; новим процесам зварювання (електрошлакове, електронно-променеве, плазмове і лазерне, гібридне лазерно-дугове та лазерно-плазмове); розробленню космічних технологій зварювання та пристроїв для їх реалізації: розв’язанню проблем створення магістральних нафтопроводів та газотранспортних систем (технології виробництва труб, спорудження трубопроводів, надійність, залишковий ресурс, діагностика матеріалів і конструкцій); методам і технологіям спеціальної металургії; зварюванню живих тканин. Академік Б.Є. Патон заклав основи електрошлакового переплаву та спецелектрометалургії, заснував нові космічні науково-технічні напрями – космічної технології та космічного виробництва, а також створив наукову школу.

Внесок Бориса Євгеновича у розвиток вітчизняної науки та світовий цивілізаційний поступ важко переоцінити. Крім того, ось уже 57 років Борис Євгенович очолює Національну академію наук України. На цій посаді він показав себе як талановитого організатора науки, енергійного, мудрого, далекоглядного. Саме за часів його керівництва Академії вдалося посісти чільне місце в українському науковому житті, стати провідною науковою організацією нашої держави.

Щиро вітаємо Бориса Євгеновича з днем народження та від усього серця бажаємо йому міцного здоров’я, щастя, наснаги й натхнення для подальших успіхів на його вкрай відповідальній посаді! Нехай кожен день буде позначено новими високими здобутками в ім’я науки й України! Многая літа, Борисе Євгеновичу!

Матеріали опублікували: Пресслужба НАН України