Заява Президії Національної академії наук України щодо повідомлень російських ЗМІ та урядових кіл РФ про нібито існування в Україні лабораторій, де розробляється біологічна зброя

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=336037565219968&id=100064411823599

 

Президія Національної академії наук України зі здивуванням, розчаруванням і тривогою зустріла інформацію про численні, зоркестровані повідомлення російських засобів масової інформації та урядових кіл РФ про нібито існування в Україні лабораторій, де розробляється біологічна зброя. Цю ж фальшиву, бездоказову, безпідставну та суто декларативну інформацію також виголосила делегація РФ на зустрічі країн-учасниць Конвенції із заборони біологічної і токсинної зброї в Женеві у листопаді 2021 року та на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку 11 березня цього року.

 

Національна академія наук України як головна наукова установа нашої країни з фундаментальних та прикладних наук і з розроблення сучасних технологій, зокрема в царині сучасних наук про життя і біотехнологій, із повною відповідальністю та переконливістю заявляє, що в Україні не розробляються жодні види біологічної зброї – ні її самої, ні засобів її доправлення. В Україні немає та ніколи не було, навіть за часів УРСР, досліджень зі створення біологічної зброї. На території нашої держави також ніколи не було сховищ біологічної зброї, на відміну від РФ, яка успадкувала від СРСР інфраструктуру з численних установ, що розробляли біологічну зброю та виготовляли її з різних патогенів бактеріального і вірусного походження, накопичували біозброю у величезній кількості та створювали засоби її доправлення.

 

У НАН України добре відомі науково-дослідні роботи з медико-біологічних проблем, виконувані із мирною метою, а вчені, які їх провадять, і відповідні лабораторії, які займаються проблемами вірусології, мікробіології, молекулярної біології, імунології та суміжними дисциплінами, діють як у самій Національній академії наук, так і в інших національних академіях та/чи установах Міністерства освіти і науки, Міністерстві охорони здоров’я України тощо. Ба більше, державні експерти НАН України щороку знайомляться і контролюють плани науково-дослідних робіт як установ НАН України, так і інших міністерств, відомств та державних академій.

 

Україна ретельно виконує свої зобов’язання як країна-учасниця та підписантка Конвенції із заборони біологічної зброї (Конвенції із заборони розроблення, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та про їх знищення).

 

Для будь-якої обізнаної щодо біологічних проблем і свідомої людини – як в РФ, так і в інших країнах – зрозуміло, що неможливість створення в Україні біологічної зброї пов’язана також із відсутністю в нашій країні лабораторій як рівня біобезпеки BSL-4, необхідних для роботи з особливо небезпечними мікроорганізмами, так і рівня біобезпеки BSL-3 для роботи з менш патогенними мікроорганізмами на кшталт коронавірусу SARS-CoV-2. Саме через відсутність у нашій державі лабораторій рівня біобезпеки BSL-3, створення вченими НАН України вакцин проти COVID-19 у 2020–2021 роках загальмувалося. Зважаючи на викладене вище, НАН України вважає, що будь-які звинувачення на адресу України у функціонуванні лабораторій, де розробляють біологічну зброю, виглядають абсолютно безпідставними й абсурдними.

 

Усе сказане стосується і розроблення в нашій державі хімічної зброї. Україна цілком підтримує положення конвенцій із заборони як біологічної зброї, так і хімічної зброї, та повністю дотримується положень статей конвенцій із заборони видів зброї масового ураження.