Привітання Президента Національної академії наук України академіка Анатолія Загороднього з нагоди Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку

https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9606

Вельмишановні колеги, дорогі друзі!

Щороку 10 листопада світова спільнота відзначає заснований ЮНЕСКО Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку.

Сьогодні, в годину кривавої війни з російським загарбником і відстоювання Україною своєї незалежности, для нас це свято набуває особливого значення, а мета його проведення стає як ніколи вагомою і зрозумілою – наука має бути носієм миру і розвитку.

Зазвичай це свято – чудова нагода нагадати людству про важливість ролі науки та необхідність широкого розпоширення наукового знання і зміцнення міжнародної наукової співпраці. Остання сьогодні є надзвичайно важливою для нас, оскільки вона стала вагомим складником міжнародної відсічі агресору, засудження його загарбницької політики.  Після 24 лютого наша академія отримала сотні листів від найпрестижніших  міжнародних організацій, національних академій наук, наукових товариств і університетів зі щирими словами підтримки українських науковців і рішучим засудженням агресії російської федерації проти України. Але наші зарубіжні колеги не обмежились лише словами підтримки. Вони прихистили у своїх установах сотні наукових працівників НАН України та започаткували програми підтримки для тих науковців, які продовжують працювати в Україні. Виробники новітнього наукового обладнання вже повідомили про своє рішення безоплатно передати нашій академії таке обладнання на суму понад 4 мільйони доларів. Національна академія наук України глибоко вдячна всім, хто долучився до будь-яких форм підтримки наших науковців. Це є правдивим прикладом єднання наукової спільноти з метою досягнення миру в Україні.

У всі часи наука – це основа цивілізаційного поступу. І саме вона здатна розв’язати всі проблеми, які ставить перед світовою науковою спільнотою сучасність, та всі глобальні проблеми, які загрожують людському буттю.

Вітаю усіх, хто присвятив своє життя науковій та дослідницькій діяльності, і бажаю міцного здоров’я, нових творчих злетів і радості наукових відкриттів.

А ще хочу від імени всього наукового загалу низько вклонитися і подякувати героїчним Збройним Силам України, які боронять нашу рідну землю і наші життя і, зокрема дарують нам можливість відзначати Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку.

 

З глибокою повагою                                                                      Анатолій ЗАГОРОДНІЙ

PDF-файл

Матеріали опублікували: Прес-служба НАН України