Слово Президента НАН України академіка Анатолія Загороднього з нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок

https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=11104

Шановні і дорогі українки!

Причину, з якої понад сто років тому було започатковано Міжнародний день боротьби за права жінок, українці розуміють дуже добре – як нація, яку століттями позбавляли громадянських і політичних прав, права на ідентичність, прав бути собою, на власний розсуд розпоряджатися своїм життям.

Сьогодні жінки – потужна рушійна сила політики, економіки, культури, людської цивілізації загалом. Не кажучи вже про те, що Українська держава значною мірою тримається саме на силі, витривалості, розумі, рішучості та сміливості українських жінок. Які захищають Батьківщину зі зброєю в руках, допомагають фронту, працюють у промисловості, сільському господарстві, сфері послуг, а також здійснюють наукові дослідження й створюють новітні технології. Зокрема, чимала частина вагомих здобутків Національної академії наук України – це заслуга її кваліфікованих, творчих, ініціативних працівниць.

Найкращий спосіб пошанувати українських жінок і віддячити їм за все, що вони зробили і роблять, – щоденно підтримувати їх, створювати умови для розвитку та реалізації їхніх здібностей, допомагати здобувати нові вміння й бути щасливими.

Нині, коли українці відновлюють історичну справедливість, гарантування прав жінок має бути в центрі уваги суспільства, зокрема й наукової спільноти. Тільки так ми зможемо стати повноцінною європейською нацією та державою – вільною, демократичною, рівною поміж рівних.

Зичу українським жінкам добра і злагоди, віри в себе, гідного поцінування й успішного втілення найсміливіших задумів, Перемоги та справедливого миру. Шануймо одне одного!

Слава Україні та її героїням і героям!

 

Зі щирою повагою
Президент Національної
академії наук України                                                  Анатолій ЗАГОРОДНІЙ