У космічному успіху України – внесок науковців ІПМаш ім. А. М. Підгорного НАН України

13 січня з бази Космічних сил США на мисі Канаверал стартувала ракета Falcon 9 з українським супутником  Січ-2-30, який успішно відокремився від розгінного блоку ракети та був виведений на цільову орбіту заввишки 525 км. Зі супутником встановлено стійкий зв’язок. Протягом двох місяців проходитиме стабілізація на орбіті, перевірка роботи сонячних батарей, випробування та налагодження всіх робочих систем. Перший пробний знімок заплановано отримати на дев’яту добу.

Січ-2-30 – четвертий український супутник, який після десятирічної перерви повернув нашу державу в космос. Супутник розроблено і виготовлено ДП «КБ «Південне» ім. М.К. Янгеля» за участі інших українських підприємств, наукових установ, серед яких – відділ магнетизму технічних об’єктів ІПМаш ім. А. М. Підгорного НАН України, утворений в результаті реорганізації Державної установи «Інститут технічних проблем магнетизму НАН України».

У 2021 році на замовлення ДП «КБ «Південне» на магнітовимірювальному стенді Магнітодинамічного комплексу Інституту, який є науковим об’єктом, що становить національне надбання, було виконано комплекс робіт із вимірювання магнітних характеристик космічного апарата «Січ-2-30». Розроблений новий метод точного вимірювання надмалих, менше 0,1  А·м2, магнітних моментів орбітальних космічних апаратів впроваджено в методику визначення магнітних характеристик «Січ-2-30», використання яких в алгоритмах управління апаратом дозволяє підвищити точність і стабільність його орієнтації у навколоземному просторі.