Ювілейна сесія Загальних зборів Національної академії наук України, присвячена 30-ій річниці Незалежності України

https://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=8100

20 серпня 2021 року відбулася ювілейна сесія Загальних зборів Національної академії наук України, присвячена 30-ій річниці Незалежності України. Під час заходу було представлено здобутки вітчизняної академічної науки та вагомий внесок учених у становлення й розвиток нашої незалежної держави.

Ювілейна сесія Загальних зборів пройшла у онлайн і офлайн режимі із дотриманням всіх обмежувальних заходів, запроваджених для запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19.

Перед початком заходу було покладено квіти до погруддя видатного вченого, талановитого організатора науки та багаторічного президента нашої Академії Бориса Євгеновича Патона поруч із Великим конференцзалом НАН України. Під час ювілейної сесії Загальних зборів учасники вшанували світлу пам’ять про Бориса Євгеновича хвилиною мовчання.

Участь у сесії взяли керівники Національної академії наук, Національної академії аграрних наук, Національної академії медичних наук, Національної академії педагогічних наук, Національної академії правових наук та Національної академії мистецтв України, представники органів державної влади та наукової громадськості.

Сесію відкрив Президент Національної академії наук України академік Анатолій Загородній, який звернувся до присутніх зі вступним словом.

Далі академік Анатолій Загородній оголосив учасникам ювілейної сесії Загальних зборів НАН України привітання від Президента України Володимира Зеленського.

На адресу учасників заходу також надійшло відеозвернення від Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Він зазначив, що внесок учених Національної академії наук у формування української державності є безумовно вагомим і додав, що втілення планів на майбутнє неможливе без широкого використання досягнень науки, інноваційних розробок та технологій. Прем’єр-міністр України також наголосив, що визначення основних напрямів наукових досліджень, розбудова дослідницької інфраструктури, взаємодія з європейським науковим простором, підтримка наукових шкіл та талановитої молоді є спільним пріоритетом для представників наукової сфери і влади.

Учасників ювілейної сесії Загальних зборів НАН України привітав також і Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. Він відзначив, що Національна академія наук завжди виступала ініціативним і консолідуючим центром науково-освітніх процесів становлення та розвитку держави, відстоювання суверенітету та незалежності України. Як вища наукова установа Академія неодноразово демонструвала здатність об’єднувати зусилля науковців із різних галузей та спрямовувати їх на вирішення актуальних і гострих для держави та українського суспільства проблем. Серед них – забезпечення надійності та безпеки атомних електростанцій, продовольча безпека, боротьба з пандемією Covid-19. Підсумовуючи, Дмитро Разумков наголосив, що сьогодні професійний і творчий науковець із глибоким розумінням своїх трендів – ключовий фактор будівництва розвиненої демократичної країни.

З вітальним словом виступив також заступник Міністра освіти і науки України Олексій Шкуратов. Він привітав з 30-ою річницею незалежності України і подякувати всьому колективу Національної академії наук за вагомий внесок у розвиток нашої держави, формування її Незалежності. Він зазначив, що сьогодні важко уявити, які були б негативні наслідки для нашої країни, якби протягом цих тридцяти років ні Академії наук, ні галузевих академій наук не існувало, якби не було наукового супроводу у розвитку економічної, соціальної, культурної сфер. Він також висловив переконання, що спільними зусиллями вдасться подолати ті труднощі, які нині переживає Академія і наука загалом, досягти успіхів і повернути Україні статус високотехнологічної держави.

Вітання на адресу учасників ювілейної сесії також надіслали іноземні члени Академії Евітар Нево (Ізраїль), Юрій (Джордж) Гамота, Уільям Батлер (США), Герберт Манг (Австрія), Мачей Павлік (Польща).

Далі учасники заходу заслухали доповідь Президента НАН України академіка Анатолія Загороднього «Національна академія наук України в роки незалежності (1991-2021)», в якій він коротко розглянув внесок НАН України в розбудову незалежної Української держави, а також окреслив пріоритетні напрями удосконалення діяльності та розвитку Академії на найближчий час.

Про здобутки вітчизняної академічної науки розповіли у своїх виступах президент Національної академії педагогічних (НАПН) наук академік НАН України та НАПН України Василь Кремень, президент Національної академії медичних наук (НАМН) України академік НАН України та НАМН України Віталій Цимбалюк, президент Національної академії аграрних наук (НААН) України академік НААН України Ярослав Гадзало, президент Національної академії правових наук (НАПрН) України академік НАПрН України Олександр Петришин і президент Національної академії мистецтв (НАМ) України академік НАМ України Андрій Чебикін.

На ювілейній сесії виступили також директор Інституту держави і права ім. В.М. Корецького академік НАН України Юрій Шемшученко та завідувачка відділу Інституту історії України член-кореспондент НАН України Ярослава Верменич.