СУХОНОС Марія Костянтинівна

1981 р. н.

Сухонос М. К. – відома вчена в галузі систем енергозабезпечення, комунальної енергетики, сталого розвитку міської інфраструктури.

Сухонос М. К. розроблено теоретичні і практичні засади управління проєктами формування та розвитку систем енергозабезпечення міст; створено методологію дуального управління портфелями енергоінфраструктурних проєктів в умовах динамічного оточення. Видатним досягненням, яке сприятиме сталому розвитку галузі, можна вважати розроблення нею інноваційної об’єктно-орієнтованої технології підвищення еколого-енергетичної безпеки систем комунальної енергетики. Велику увагу приділяє науковому обґрунтуванню і розробці заходів із енергоефективного і екологічно безпечного застосування енергетичних машин (теплових двигунів, електромеханічних перетворювачів, теплових насосів, іншого обладнання, в якому відбувається перетворення енергії з одного виду в інший) в системах енергозабезпечення різного масштабу (від окремих будівель до цілого міста), в тому числі і з використанням відновлювальних джерел енергії.

За безпосередньої участі Сухонос М.К. розроблено універсальну систему екологічного діагностування теплових двигунів та котельних установок; програмний комплекс з об’єктно-орієнтованого проектування електромеханічних перетворювачів енергії та інтелектуальної системи забезпечення їх високоефективного функціонування; електротехнічний комплекс для енергоефективних технологій обробки дисперсних і в’язких речовин на основі багатофункціонального перетворювача енергії.

Значним внеском в підвищення енергетичної безпеки і зміцнення енергетичної незалежності держави є розроблена під керівництвом Сухонос М. К. концепція модернізації централізованих систем теплопостачання з інтеграцією до них відновлювальних джерел енергії. Результати наукової діяльності Сухонос М. К. покладені в основу розробки підходу до оптимального проектування та встановлення індивідуальних теплових пунктів з відновлювальними джерелами енергії в сучасних системах централізованого теплопостачання з точки зору затрат на теплопостачання та гаряче водозабезпечення.

Сухонос М. К. є співкерівником наукової школи з методологічного та інструментального забезпечення процесів управління проєктами та програмами сталого розвитку, в якій вона очолює напрям «Енергетика».